Jesu li desktop računari bolji od laptopa?

Ukoliko ste se  ikada zapitali šta je bolje za kupiti laptop ili desktop računar evo odgovora.
Naravno da to sve ovisi od potreba samog korisnika ali postoje i druge razlike zbog kojih su desktop  računari bolji za upotrebu.







-Prenosivost

Iako mnogi smatraju da je prenosivost  velika prednost laptopa nad desktop računarima pogledajmo to iz druge perspektive.Laptopi su veoma prenosni i kompaktni što znači nosimo ih sa jednog mjesta na drugo,koristimo ih u Kafićima javnim mjestima... sve to dovodi do fizičkog oštećenja laptopa,mogućnost krađe odnosno gubitka vašeg laptopa ne  želimo niti da spominjemo.Također upotreba laptopa na javnim mjestima povećava mogućnost da vam neko "upadne u računar" odnosno da preko wi fi (javne)mreže na koju ste spojeni uzima vaše podatke.

-Hlađenje

Najveći problem svih laptopa je hlađenje jer se u samoj ploči laptopa nalazi bezbroj tranzistora kondenzatora i ostalih elektronskih komponenti koje proizvode  toplotu te dolazi do zagrijavanja laptopa,iako se kod novijih računara sve češće koristi vodeno hlađenje.Kod desktop računara to nije slučaj jer su sve komponente na mnogo većoj površini  a i samo kućište računara je većih dimenzija te se toplota ne zadržava blizu komponenti računara.

-Nadogradnja

Opće je poznato da su veoma male mogućnosti nadogradnje vašeg laptopa, praktički specifikacije pri kupnji ostaju iste.Ukoliko vaš laptop počinje da usporava morate obrisati nepotrebne fajlove i programe te deinstalirati antivirus.Dok kod desktop računara imamo velike mogućnosti nadogradnje od RAM i ROM memorije grafičkih zvučnih kartica i svega ostalog,a samim tim je lakše riješiti hardverske kvarove jer su svi dijelovi veoma pristupačni i sav potrebni alat vam je jedan odvijač.


-Vijek trajanja

Zbog same prenosivosti dolazi do habanja laptopa,jer se on često stavlja na masne ili vlažne podloge,nekada budu tople nekada hladne...Sve je to šok za vaš laptop,što skraćuje životni vijek laptopa.Dok kod desktop računara uz minimalno održavanje (usisavanje kućišta od prašine) on može potrajati mnogo duže.