Facebook pokrenuo alat za pomoć suicidnim osobama

Osnivač Facebooka Mark Zuckeberg početkom ovoga mjeseca pokrenuo novi alat na ovoj društvenoj mreži.Ovaj alat je namjenjen  za osobe koje razmišljaju o samoubistvu,te porodici i prijateljima koji žele pomoći takvoj osobi.



Mark Zuckeberg pokrenuo je ovaj alat u cilju da smanji broj samoubistava sirom svijeta,prevencija samoubistva je komplikovana procedura,a najbolji i najuspješnij  način je da osoba koja razmišlja o samoubistvu porazgovara sa osobom koja brine o njoj.

 "Kada neko misli na samoubistvo, odnosno želi naškoditi sebi, Facebook u tom slučaju ima alate putem kojih prijatelji mogu direktno doprijeti do takve osobe ili prijaviti njen post kako bismo joj mi dalje pomogli. Ali s milijardama poruka, komentare i poruka koje dobijamo svaki dan, zatrpani smo svih što ljudi prijavljuju. Kao rezultat toga, bilo je užasno tragičnih događaja - uključujući i samoubistva, neka čak i uživo, a sve se to ranije mogli spriječiti da je neko shvatio šta se događa",izjavio je Mark zuckeberg na svom profilu.

Također Facebook je uključio i SOS telefon te streaming za pomoć suicidnim osobama putem ove društvene mreže.