Kako praviti spektakularne fotografije pametnim telefonom?

Za spektakularne fotografije vam nije potreban  profesionalni DSLR fotoaparat,naprotiv potreban vam je samo vaš mobilni telefon i malo vježbe.




Prateći narednih par koraka možete praviti spektakularne fotografije za koje će mnogi misliti da su snimljene fotoaparatom.



1. Izbjegavajte automatski mod na vasoj kameri

Šta god da fotografišete koristite ručne postavke vašeg fotoaparata,naravno trebat će vam mnogo vježbe i namještanja. Sa ručnim postavkama imate mogućnost podešavanje ekspozicije,ISO-a... To vam uveliko pomaže u pravljenu odličnih fotografija.

2. Koristite pravilo trećine
Većina pametnih telefona ima opciju da uključite "mrežu" na fotografijama.Ta mreža vam pomaže da fokusirate sliku na određeni dio. Uvijek sliku podijelite na 3 dijela te neka vam jedan od objekata koje zelite fokusirati stane u jedan dio. Naprimjer: ukoliko pravite portret neke osobe sa pozadinom grada ili prirode neka vam ta osoba bude u 1 dijelu a pozadina da bude prikazana na  druga 2 dijela.

3. Izbjegavajte zum
Izbjegavajte zum na vašem telefonu,radije pridjite par metara objektu koji zelite fotografisati.Zumom smanjujete kvalitetu i ostrinu fotografije,a ustedili ste svega par koraka.

4.Neka vam sunce uvijek bude iza ledja

Ukoliko slikate nesto,potrudite se da vam sunce uvijek bude iza ledja. Sunce tako daje pozadinsku svjetlost,ne ostavlja mrlje od suncevih zraka i fotografija izgleda prirodnije.